Menu
FANZINE.cz
Technologie

Anonymous hackli e-mail syrského prezidenta. Heslo bylo 12345

Zdeněk Král

Zdeněk Král

10. 2. 2012

Vlajka AnonymousHackeři získali přístup k 78 účtům, stejné heslo mělo totiž víc zaměstnanců. Na veřejnost se tak dostala spousta diplomatických zpráv, které by jinak četlo jen pár vyvolených.

FOTO: Slabá hesla se nevyplácí

U babičky to s přimhouřenýma očima vydržíme. Prezident by mohl mít heslo lepší. Zdroj: sxc.hu

Hesla typu aaaaa, 12345 nebo qwerty stále používá ohromné množství lidí. Většině se tento bezpečnostní hazard nevymstí, protože o přístup k jejich účtům jednoduše nikdo nestojí. Vrcholní představitelé syrské vlády si ale mohli dávat větší pozor.

Je pravděpodobné, že spíš než kolektivní hloupost se v jejich případě jednalo o kolektivní lenost. 12345 mohlo být přednastavené heslo, a instrukci, aby ho uživatel okamžitě změnil, nikdo nevěnoval pozornost. To už je ale spekulace. Každopádně nejde jen o bezpečnostní problém, je to také ostuda.

Čtěte také: Hackeři zinscenovali falešný útok na Ground Zero. Vtípek za hranicí etiky

Za útokem stojí skupina Anonymous. Ta napadla už několik vládních i nevládních stránek po celém světě, mimo jiné v souvislosti s popraskem kolem smluv PIPA, SOPA a ACTA.

Tentokrát unikly třeba zprávy s návrhem, jak odlákat pozornost veřejnosti od palčivých témat pomocí sociálních sítí, nebo jak se zavděčit Američanům.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Anonymous hackli e-mail syrského prezidenta. Heslo bylo 12345

Hide picture