Menu
FANZINE.cz
Fantasy knihy, fantasy literatura

RECENZE: Kniha Upíří polibky – Počátek ukazuje, jak najít pravou lásku a ihned ji ztratit

Olga Buriánková

Olga Buriánková

20. 11. 2011

Střední škola je pro každého, kdo ji právě navštěvuje, tvrdý oříšek. To nemají dospělí ani ponětí. Ať již je oblíbenou roztleskávačkou nebo podivínskou milovnicí upírů. Všichni si s ní však musí nějak poradit. Tajemný nový spolužák to zpříjemní právě té druhé, jež se v tomhle případě jmenuje velmi stylově – Raven.

Hrdinové knihy v původní manga podobě Autor: Ellen Schreiber

Dunsvillskou střední školu kromě jiných navštěvuje i šestnáctiletá Raven. Ta se velmi se liší od svých spolužáků již od útlého dětství. Ve školce šokovala paní učitelku nejen výběrem barevné palety v odstínech černé, ale také svým vysněným povoláním. Stát se upírkou. V pozdějších letech se nic podstatného nezměnilo.

Čtěte: Sbírka povídek Prokletý maturiťák. Přispěla i Stephanie Mayer

Její láska ke všemu temnému, posedlost upíry, tajemstvími a touhou setkat se se skutečným Dítětem noci jí příliš přátel neudělalo. Jediná blízká duše jménem Becky toleruje všechny její výstřelky a pomáhá jí i s půlnočními výlety do opuštěného strašidelného domu. Ostatní spolužáci jí nerozumí, někteří ještě hůř. V jejich čele stojí Trevor, který své jedovatosti a nenávistné poznámky dovádí k dokonalosti. Raven mu však nezůstává nic dlužna. Jednoho dne se do pověstmi opředeného domu přistěhují noví nájemníci se synem Alexandrem. Určitě opravdovým upírem . . .

Láska ze školních lavic

Příběh Ellen Schreiberové popisuje velmi detailně všední život středoškoláků a jejich trápení. Je pravda, že Raven není příliš typická mladá dívka, ale přesto se její tužby a přání ničím neliší. Je pravda, že málokterá studentka touží po tom, aby ji její láska proměnila v nemrtvého, sajícího krev. Po pravé a nehynoucí lásce však touží každá.

FOTO: Upíří polibky Ellen Schreiber

Čtenářka, protože tato útlounká knížka je určená hlavně náctiletým dívkám,  je svědkem prvních Raveniných proher i vítězství ve školním kolektivu i mimo něj. Chvílí, kdy řeší problémy s vynucenou brigádou nebo nesnesitelného spolužáka, který však možná k opovrhované spolužačce cítí něco úplně jiného, než dává najevo.

Do okamžiku, než na scénu vstupuje dlouho očekávané tajemství v podobě rodiny přitažlivého Alexandra. Hlavní hrdinka neustále přemítá, je-li neznámý mladík jejím vysněným Dítětem noci. Mezitím se snaží odolávat ústrkům středoamerických teenagerů a v mezích možností se jí daří.

Upíří polibky – Počátek jsou jen krátkým začátkem příběhu

Kniha je velmi vděčným předobrazem stejnojmenné manga trilogie Upíří polibky – Pokrevní příbuzní. Nutno dodat, že komiksová podoba jí, zdá se, padne lépe.

Nejde ani tak o děj samotný či styl vyprávění. Obojí je v podstatě dostačující měrou naplněno. Vyprávění má spád, je nezřídka humorné a oplývá mnoha postřehy ze života středoškoláků. Spíše má čtenář dojem, přestože by si oblíbil příběhy tápajících teenagerů, že toto je jen krátký úvod mnohadílné série, která jistě bude následovat. Avšak seznámení se s hlavní hrdinkou a jejími problémy a přáteli ve škole i mimo ní je pro opravdovou knihu dost málo.

RECENZE: Twilight sága – Rozbřesk. 1. část vám ukáže, jak se rodí upíři

Ne, že by příběh nudil, či byla špatně napsán. Jen je zkrátka příliš krátký, aby se mohl zabývat něčím víc, než naznačenou povrchními linkou poměrně plytkého příběhu. Pravdou je, že obdobnými tématy, se stejnou úrovní zpracování, se zabývá velká část současné literatury. Je však také třeba dodat, že jejich příběh je mnohem delší a provází jej nejeden zvrat či napínavé, dech beroucí okamžik. V mnoha z nich je dokonce i další, na první pohled ne zcela zjevná vedlejší dějová linka. V těch lepších jich dokonce je více a nabízejí tak mnoho dalšího, co Upířím polibkům zkrátka schází. Nezbývá než doufat, že další z mnoha čekajících dílů připraví děj poněkud zajímavější a akčnější.

Vzato kolem a kolem, kniha může uspokojit náctileté obdivovatele, zejména obdivovatelky, současné upírské tematiky či milovníky stejnojmenného komiksu. Avšak patrně málokoho dalšího nějak uchvátí. Zbývá se jen dohadovat, jestli rozmělnění případného propracovanějšího děje do mnoha téměř paperbacků zůstane, nebo se vydavatel rozhodne pro přehodnocení své politiky a vydá  knihu poněkud komplexnější.

Název originálu: Vampire kisses: The beginning
Český název: Upíří polibky – Počátek
Autorka: Ellen Schreiber
Překlad: Markéta Pravdová
Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Rozměry: 146 x 210 mm
Vydal: ZonerPress, Brno 2011
Doporučená cena: 179 Kč

Hodnocení: ** (40 %)

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

RECENZE: Kniha Upíří polibky – Počátek ukazuje, jak najít pravou lásku a ihned ji ztratit

Hide picture